Bypass Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar

Bypass, vücudun farklı bölgelerinden alınan damarların (göğüs, kol, bacak) kalbin tıkanan koroner damarlarına takılması işlemidir. Bypass sayesinde kalbe gitmesi sıkıntılı bu bölümdeki kan akışının yeniden normale dönmesi sağlanmış olur. Bypass, çoklu damar tıkanıklıklarında hastalara uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Bu Hizmeti Almak İstiyorum

Bypass Ameliyatı Sonrası Süreç

Yaklaşık 4-5 saat süren bypass ameliyatlarının ardından hasta 24 saat yoğun bakım sürecinde takip edilir. Yoğun bakım sürecinin ardından ekipçe serviste takip edilen hasta, herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmaması halinde yaklaşık 4. – 5. günde hastaneden taburcu edilir. Ameliyat sonrası hedef, hastanın olabildiğince kısa sürede günlük yaşamına geri dönmesi ve herhangi bir olumsuz komplikasyon gelişmemesidir.

Bu süreçte profesyonel destek alınması hasta /hasta yakınlarının stresini azaltacağı gibi ameliyat sonrası hastanın günlük yaşamına dönüşünü de kolaylaştıracaktır. By-pass ameliyatı sonrası alabileceğiniz profesyonel destek için by-pass paketimizi inceleyebilirsiniz.

Bypass Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Kalp hastalıkları, dünyada en çok görülen hastalıkların başında gelir. Ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarına bağlı ölümler ilk sıradadır. Bu sonuçlara bağlı olarak da tüm dünyada en çok yapılan ameliyatların da kalp ameliyatları olduğu bilinmektedir. Günümüzde Bypass ameliyatları deneyimli ekipler ve son teknoloji cihazlar ile yapılmaktadır. Bu nedenle bypass sonrasında ölüm oranları % 1 gibi düşük bir oranda seyretmektedir.

Bypass Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar

Bypass Ameliyatı Sonrası Riskler (Komplikasyonlar)  

Bypass ameliyatları sonrasında hastalarda farklı komplikasyonlar görülebilir. Bu komplikasyonlar, ameliyat sonrası sürece bağlı olarak hafif atlatılan ve zamanla düzelen rahatsızlıklar olabilir. Bir de hayati tehlike oluşturabilen veya hastada bir sekel (vücutta hasar) bırakan komplikasyonlar vardır.

Bypass ameliyatı sonrasında görülen komplikasyonlar, ameliyat sonrası tekrar ameliyat kararının verilmesi, kanamalar, felç (inme), pıhtı atması, kalpte ritim bozuklukları, enfeksiyonlar, uyku bozuklukları ve beslenme sorunlarıdır.  Bu nedenle bypass olan hastaların aileleri ameliyat sonrasını önemsemeli ve hastanın nekahat denen iyileşme döneminde hekimin önerilerine harfiyen uymasını sağlamaları yönünde dikkatli olmalıdır. 

  • Bypass Sonrası Felç (İnme) Riski

Bypass ameliyatı geçiren kişilerin yaşlarına bağlı olarak felç riski de değişmektedir.  Genç yaşlarda bu oran % 0.5’lerde iken, 70 yaş üzerinde bu risk % 5’lere kadar çıkabilmektedir. Bypass ameliyatı sonrası felç oluşumuna, müdahale edilen damarda oluşan plaklar veya beyne giden damarlarda bulunan darlıklar neden olmaktadır.  

  • Bypassa Bağlı Enfeksiyonlar

Bypass ameliyatları sonrasında hastanın bağışıklık sisteminin baskılanması sonucu enfeksiyon riski de artmaktadır. Ayrıca, kişide var olan obezite, diyabet, koah hastalıkları, kortizon kullanımları, kalp yetmezlikleri, böbrek yetmezliği ve hastanın yaşı da enfeksiyon riskini arttıran nedenlerdendir.

Göğüs kafesi açılarak kalbe ve damarlara müdahale edilen bypass hastalarının ameliyat sonrasında dikiş bölgelerinde enfeksiyon riski olmaktadır. Enfeksiyon akciğerlerde veya idrar yollarında da görülebilmektedir. Bu durum hastane mikrobu olarak kabul edilmekte ve hemen ilaç tedavisine başlamayı gerektirmektedir. Aksi taktirde hastayı ölüme kadar götüren istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir.

Bypass ameliyatı sonrası iyileşme döneminde enfeksiyonlardan korunmak için hasta ziyaretleri kısıtlanmalıdır. Özellikle yoğun bakım sonrasında mümkün olduğunca az ziyaretçi kabul edilmelidir. Ziyaretler kısa olmalı, nezle veya grip olan kişiler ile hasta bir araya getirilmemelidir.

Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde mümkünse profesyonel kurumlardan 2 veya 3 günlük hasta bakım desteği alınması hem hastanın iyileşme sürecini hızlandıracak hem de hasta yakınlarının yükünü azaltacaktır. 

Bypass Ameliyatı Sonrası Riskler

  • Kalpte Ritim Bozuklukları

Kalp kapağı hastalıklarında ve kalp kası bozulan hastaların bypass ameliyatları sonrasında ritim bozuklukları görülebilmektedir. Günümüz teknolojisinde bypass ameliyatı sırasında radyofrekans kullanılarak ritim bozuklukları azaltılmıştır. Hayati tehlike oluşturabilecek ritim bozuklukları ameliyat sonrası ilaç tedavileri ile kontrol altına alınmaktadır.

  • İskemi Problemi

İskemi yani kan akımının yeteri kadar olmaması durumu bypass ameliyatlarının yan etkilerindendir. Ameliyat sırasında kalbi korumaya ve beslemeye yönelik yapılan çalışmalar komplikasyonların azalmasını sağlamaktadır.

  • Kalp Zarı İltihaplanmaları

Bypass ameliyatları sırasında kalp zarı açıldığında, vücudun doğal savunma mekanizması kalp zarına reaksiyon göstererek göğüste ağrıya veya iltihaba neden olmaktadır. Ayrıca yine bypass da kalp zarında sıvı birikmesi görülebilmekte ve komplikasyona neden olabilmektedir.

  • Göğüs Duvarı Ağrıları

Bypass ameliyatı geçiren özellikle 60-70 yaş aralığındaki hastaların ameliyat sonrası göğüs duvarında ve dikiş yaralarında ağrılar olmaktadır. Bu ağrılar ameliyattan yaklaşık bir hafta sonra azalarak geçmektedir. Bazı hastalarda yaşanan kaburga kırıklarında ise kaburganın kendi kendine kaynaması beklenmekte bu süreç de ağrılara neden olmaktadır. Bu ağrılar çeşitli ağrı kesiciler kullanılarak azaltılmaktadır. 

  • Akciğere Bağlı Sorunlar

Bypass ameliyatı olmadan önce akciğer ile ilgili hastalığı olan kişilerin ameliyat sırasında veya sonrasında akciğerlerle ilgili bir komplikasyon yaşamaları muhtemeldir. Bu durum enfeksiyonlara neden olabilir ve  hastane yatış süresini uzatabilir. Bu tip vakalarda tedavinin seyri iyi izlenmelidir. Çünkü bu tip vakalarda bypass ameliyatları sonrası ölüm oranları daha yüksektir.   

  • Böbrek Komplikasyonları

Bypass olan hastaların yaklaşık % 10’unda böbrek rahatsızlıklarına bağlı idrar azlığı ve kreatin seviyesinde yükselme görülebilir.  Bu durum bypassa bağlı bir komplikasyon olsa da genellikle bir süre sonra geçer. Çok düşük bir oranda hastada yaşa bağlı, diyabet kaynaklı, kalp yetmezliği olan ve öncesinde böbrek fonksiyonlarıyla ilgili sıkıntı yaşayan kişilerde diyaliz gerektiren böbrek hasarları meydana getirebilir. 

  • Karaciğer Sorunları

Karaciğer enzimlerindeki yükseklikler, geçirilmiş hepatitin varlığı, kan bozuklukları bypass ameliyatları sonrası yaşanabilen komplikasyonlardandır. 

  • Damarlarla İlgili Komplikasyonlar

Damar ile ilgili bypass komplikasyonları genellikle damar yolu için açılan ve sabitlenen kataterden kaynaklanmaktadır. Bunun dışında vücut içerisinde bulunan damar yapılarında da bozulmalar görülebilmektedir.  

  • Bypass sonrası kanamalar

Bypass ameliyatları sırasında hastanın vücudu için kullanılan malzemeler ve ilaçlar kaynaklı kanamayla ilgili komplikasyonlar görülebilir

  • Bağırsak Sorunları

Bypass ameliyatına bağlı komplikasyonlar arasında bağırsak ile ilgili yaşanan sıkıntılarda bulunmaktadır. Bağırsakta yaşanan kan akımının azalması, kolit, ülser, pankreasın veya safra kesesinin iltihaplanması gibi durumlar görülebilir.  

  • Bypass Ardından Görülen Nörolojik Belirtiler

Bypass sonrası bazı hastalarda geçici olarak dikkat eksiklikleri, hafıza problemleri ve el kavrama hareketlerinde zayıflıklar görülebilir. Bu durum çoğunlukla geçicidir ve ameliyatın üzerinden günler geçtikçe etkileri azalarak sona erecektir. Bypass ameliyatı sonrası bir kısım hastada da depresyon belirtileri görülebilmektedir.

Bypass ameliyatı sonrası tüm bu komplikasyon ihtimallerine karşı hastaların memnuniyet oranı % 95’in üzerindedir. Bu komplikasyonların azaltılması ve gerekli hallerde kontrol altına alınarak tedavilerinin düzenlenmesi, bypass ameliyatı sonrası memnuniyetin artmasını sağlayan faktörlerdendir.

Bypass Ameliyatı Sonrası Evde Bakım

Bypass ameliyatı sonrasında evde hasta için ekstra bir bakım gerekmez. Fakat hekimin reçete ettiği ilaçların düzenli alınması, ilk bir ay tansiyon, nabız ve ateş değerlerinin ölçülerek gün gün not edilmesi ve enfeksiyon riski açısından hastanın bakımı önemlidir. Ayrıca Bypass ameliyatı geçiren hastalar bir süre ameliyat yerindeki dikişler ve ağrılar nedeniyle yüz üstü düz bir şekilde hafif yatar pozisyonda uyumalıdır. Hasta önce ev içerisinde sonra dışarıda kendini yormadan günlük hayatına geri dönmeye teşvik edilmelidir. Hasta beslenmesine dikkat etmeli, sigara içilen ortamlardan uzak durmalı ve düzenli hareketi önemseyerek bypass sonrası süreçte uygulamalıdır. Tüm bunların yapılması için aile üyelerinden biri destek olabilir veya profesyonel hasta bakıcı hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Bypass ameliyatı sonrası evde bakım hakkında daha fazla bilgi almak için linke tıklayın.

 

Bu Hizmeti Almak İster Misiniz?

İhtiyacınız olan sağlık ve bakım hizmetini seçin, iletişim bilgileriniz ile birlikte bizimle paylaşın. Uzman sağlık yöneticilerimiz ile en kısa sürede sizi arayalım.

    Verilerimin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul ediyorum.

    [stmgdpr "Verilerimin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul ediyorum."]



    28 yorum

    • Tuğba ozcolak

      Iyi günler bnm annem 4 ay önce bypass ameliyatı oldu yoğun bakımda bir gün kaldıktan sonra yoğun bakımdan Servise Alinacagi gün çok hızlı nefes alıyordu serviste bir gün kaldıktan sonra hızlı nefes almasından dolayı tekrar yoğun bakıma aldılar sonrasında bi hafta geçti solunumu düzeldi servise aldılar serviste de bi hafta kaldı sonra tekrar solunum sıkıntısı başladı bu olay aynı şekilde bi kaç kere daha devam etti şimdi annem tekrar yoğun bakımda bu durumun nedenleri nelerdir ve sonuç nasıl olur çok merak ediyorum bilgilendirirseniz çok sevinirim

    • Ümit

      Merhabalar babam 3 ay önce bypass ameliyatı oldu şimdi grip oldu bir sıkıntı olur mu yorumlarda gribe dikkat edin deniliyor bunun bir süresi var mı ameliyattan kaç gün sonrasına kadar dikkat edilmeli

      • Medical Center

        ameliyatın üzerinden uzun süre geçmiş. her insanın grip olduğunda dikkat etmesi gereken konulara özen gösterilmesi yeterli olacaktır.

    • Kubilay

      Merhabalar babam 1 ay önce kalp krizi geçirdi yaklaşıp 2 hafta yoğum bakımda kaldı ve taburcu oldu 3 damarının tıkalı olduğunu ve bypass ameliyatı olması gerektiğini söylediler şeker, tansiyon, kolestrol rahatsızlığıda vardı 60 yaşında kendisi 3 gün önce ameliyat oldu ve uyanmadı doktor yapılan testlerde hiçbir anormal durumun olmadığını söyledi sol tarafında bir tepki yokmuş sağ tarafını oynatabiliyormuş virüs sebebiyle ziyaret yasak herhangi bir doktor ihmali var mıdır sizce uyanma ihtimali nedir?

      • Medical Center

        Merhaba, çok geçmiş olsun dileriz. Bu konu hakkında sadece hastanızı takip eden hekimlerden bilgi alabilirsiniz.

    • Halil

      Merhaba 65 gün önce aort anevrizma ve kapak tamiri oldum göğsümde hafif bir ağrı var Sızı Gibi bu enfeksiyon anlamına gelirmi hala enfeksiyon riskim varmi

      • Medical Center

        Halil Bey merhaba, bu şikayetler enfeksiyon anlamına gelmez. Enfeksiyon riskiniz herkes ile aynı orandadır.

    • Cemaş

      Merhaba üç günden beri
      Derin nefes almaya çalıştığımda sol göğsümde ağrı olşuyor. Bu ağrı omızumun soş tarafınada Vuruyor.Az önce tamsiyonumu ölçtüm 149/105nabızda 89 çıktı tansiyon hapı Aldım biraz rahatladım.ne yapmam gerekiyor .
      Cevabınız için Teşekkür ederim

    • Cemal

      Merhaba üç günden beri
      Derin nefes almaya çalıştığımda sol göğsümde ağrı olşuyor. Bu ağrı omızumun sol tarafınada Vuruyor.Az önce tamsiyonumu ölçtüm 149/105nabızda 89 çıktı tansiyon hapı Aldım biraz rahatladım.ne yapmam gerekiyor .
      Cevabınız için Teşekkür ederim

    • Cemal

      Az önce cemal olarak bir sorum olmuştu eksik olarak şunlarıda eklemek istiyorum: 03.07.2019 da kalp krizi geçirdim üç tane stent Takılmıdı.31.Aralık 2019 da bypass ameliyatı oldum.

      • Medical Center

        Cemal Bey merhaba, ileri tetkik ve görüntüleme yapılması amacıyla bir hastaneye gitmeniz doğru olacaktır.

    • rabia

      merhabalar, annem 52 gün önce bypass oldu. göğüs ağrıları oluyor, bu ağrılar normal mi? ne kadar sürmesi normal sayılmaktadır?

      • Medical Center

        Rabia hanım merhaba, anneninizin hem şikayetleri hem de ameliyat sonrası durumunun hekim tarafından kontrol edilmesi gerekir.

    • Yaren Aslantaş

      Babam babam 15 mayısta bypass ameliyatı oldu eve geleli 2 gün sabah 10 da tansiyon ilacını verilmesi gerekirken akşam 10 da verdik ve solunumunun tıkandığını sabah 6 ya kadar Uyuyamadığını söyledi acaba bununla İlgisi var mı? Geri sabah 10 da Tansiyon ilacını vermemiz de bir sakınca var mı?

    • Berivanakgul

      Iyi günler. Babam bypass oldu. 5 damari değiştirildi.yaklaşık 10 15 gun önce simdi mide bulantısı var. Uykudayken kac defa nefes alamadığı için birden uyandi. Kusma yok ama. Ishali vardi o durdu. Ciddi bisey olabilir ki bu. Kronik tansiyon hastasi bide. 45 yaşında babam

    • Medical Center

      Berivan hanım merhaba, vital bulgularını yani ateş, nabız, tansiyonu sabah akşam ölçerek not edin. Halsizlik, çarpıntı, göğüs ağrısı gibi şikayetler olur ve uzun sürerse derhal hekiminize başvurun.

    • Hatice

      Merhabalar babam 8 gün önce açık kalp ameliyatı oldu 5.gün sonunda taburcu olacaktık fakat akciğere takılan hortumdan gelen kan baloncuk yapıyomuş onun için yatışa devam bu kötü anlamamı geliyor neden baloncuk oluyo şimdiden teşekkürler

      • Medical Center

        Hatice hanım merhaba, geçmiş olsun. Bahsettiğiniz şikayetin ne olduğunu tam olarak anlayamadık. Elinizde bu şikayete karşılık gelen bir tıbbi terim var ise paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışalım.

    • Kadriye ÖNCÜL

      Iyi gunler babam 67 Yaşında baypas ameliyatı oldu . Sağ bacağından damar aldılar. Diabet hastası ayrıca .vücudunda morluklar olmaya başladı ve sol kolunda da morarma oldu nedeni nedir acaba biraz araştırdım kullandığı ilaçtan mi acaba ? Teşekkür ederim kolay gelsin

      • Medical Center

        Ameliyat sonrası kullanılan kan sulandırıcı ilaçların bu tip yan etkileri görülebilir. Devam eden şikayetlerde belli aralıklarla tam kan sayımı yaptırmak uygun olur.

    • Özgür

      Hocam merhabalar. Eşim 25 yaşında 2 ay önce açık kalp ameliyatı oldu. Aort önündeki zar ve daralma giderildi. Kapakçıklar temizlendi. Ancak sol kol ağrısı var. Bu durum artık psikolojimi bozmaya başladı. Lütfen yardımcı olur musunuz . Normal mi bu

      • Medical Center

        Özgür bey merhaba, endişenizi gidermenin tek yolu tekrar bir kardiyolojik değerlendirme yapılması olacaktır.

    • Merhaba ben yurtdisinda yasiyorum babam icin sorum olcakti yardimci olursaniz memnun olurum .babam 70 yasinda baypas ve kalpkapagi degisti amaliyatin oldu üstünden 6 hafta gecti ama babamda gögsünde sanci seklinde yanma oluyo bu yanma yarim saat bi saat arayla oluyo ve dayanilmaz bi sekilde cok agri kesici almasina Ragmen azalmiyo lüften bilgi alabilirmiyim

      • Medical Center

        Yasemin Hanım merhaba, babanızın kalp ile ilgili laboratuvar tahlilleri ve görüntülemenin (EKG, EKO gibi) tekrar yapılması gerekir. Çıkan sonuçlara göre şikayetlerin sebebi netlik kazanacaktır.

    • Fatma

      Merhaba hocam kayınpederim 20 gün Önce.baypas oldu ve 20gundur sağ kolu omuzdan Itibaren parmaklara kadar çok ağrıyor gece sabaha kadar. Uyuyamiyor normal mi bu acaba ne yapması gerekir bunun için dokturu na sordu buzluk bişey. Yok Denil.di…..???

      • Medical Center

        Merhaba Fatma Hanım, o bölgedeki damar ve sinirlerin değerlendirilmesi için görüntüleme gerekebilir. Bir kalp damar cerrahına tekrar görünmenizi tavsiye ederiz.

    Yorumlar kapatılmıştır.

    Sohbete Başla
    Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?
    Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?